måndag 2 juni 2014

Kaka med vit chokladglasyr och vaniljkräm

Det här är en supergod men mäktig kaka. Laga den och fyll med vaniljkräm dagen innan så att den får dra till sig lite, då blir den allra godast. Nästa gång kommer jag också att testa att ha skivade jordgubbar i lagret med vaniljkräm, det tror jag ger det lilla extra. Om ni testar, meddela hur det gick! 

kaka, vaniljkräm, glasyr, påsk, recept, sockerkaka



75 gram smör, smält, svalnat
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljsocker
1,5 dl kokande vatten


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form på 1 1/2 liter. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Tillsätt smöret och mjölet blandat med bakpulver. Blanda i vaniljsocker och kokande vatten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter, känn att stickan är torr.

Vaniljkräm
3 dl vispgrädde
1 st vaniljstång, urskrapad (alt. 0.5 tsk bourbon vanilla-pulver)
1 dl strösocker
4 äggulor

Gör vaniljkräm genom att koka upp grädde med vanilj och socker. Om du använder vaniljstång kan du låta den delade stången koka med. Dra åt sidan och låt svalna cirka 10 minuter.
Ta upp eventuell vaniljstång och släng den.
Sätt kastrullen på värmen igen och vispa i äggulorna.
Vispa kontinuerligt tills krämen tjocknar på medelvärme. Den får inte koka då koagulerar äggen. Låt svalna.

Vit chokladglasyr
200g vit blockchoklad, hackad
0,75 dl vispgrädde

Gör glasyren genom att hetta upp grädden och smälta chokladen däri på svag värme under omrörning till en slät glasyr.


Dela kakan i två delar och fördela vaniljkrämen på bottendelen. Lägg försiktigt på den resterande delen och bred över glasyren. Servera genast.