tisdag 20 maj 2014

Gula Rutor

Gula rutor är en klassiker som man helt enkelt inte kan få nog av. Baka en stor plåt och frys in de du inte äter upp på en gång, om det blir några över vill säga. Perfekta att ha med sig på picknicken, som en kaka till kvällsteet eller varför inte på kalaset? En sak vet jag: jag kommer baka en plåt till helgen!




4 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2,5 dl varmt vatten (kokt som svalnat lite)

Garnering: ca 1,5 dl kokos

Koka upp vattnet. Vispa ägg och socker tills det är vitt. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt det kokta, något avsvalnade, vattnet i smeten under omrörning. Häll upp i en långpanna med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter.

Glasyr:
200 g smör
2,5 dl socker
2 äggulor
4 msk vaniljsocker
Smält smöret och bland i resten av ingredienserna. Låt småkoka tills sockret smält/ lösts upp helt. Bred glasyren på kakan och strö över kokos. Låt svalna innan du skär den i rutor.