Randigt och gott. Till och med så goda att jag och Mika åt upp precis allt på en gång!
50 gram smält smör eller margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk eller grädde
1-2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Smörj och mjöla en av lång form, eller en kransform på ca två liter. Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare. Smält smöret och rör ner mjölken i smöret. Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål. Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen. Tillsätt torrvarorna och rör slätt. Ta nu undan en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Rör den slät. Varva nu smeten i formen, börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Drag en gaffel genom formen så att smeten blandas lite. Grädda i 175 grader cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten. Vänta några minuter efter det att du tagit ut kakan. Stjälp sedan upp och låt kakan svalna under formen på galler.