tisdag 27 maj 2014

Morotsbröd

Ett gott och saftigt bröd med morot som passar utmärkt till kvällsfikat, frukosten eller till soppan. Låt brödet jäsa i en jäskorg och den får ett härligt mönster.

morot, bröd, recept, morotsbröd


2 st
5 dl vatten
50 g jäst
2 msk olja
4 dl rivna morötter
1 msk honung
2 tsk salt
1 dl siktat dinkelmjöl
8 dl vetemjöl
5 dl rågmjöl

Värm vattnet till fingervarmt. Smula mer jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda i olja, morötter, honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunken. Låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma två runda bröd. Lägg dem i två mjölade korgar (ungefär fyllda till hälften) eller på en smord plåt. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader. Häll upp bröden på en smord plåt om de jäst i korg. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.