måndag 15 april 2013

Pasha

Det här är en dessert som jag smakade nära påsk i lunchrestaurangen. Om jag förstod rätt så har den sitt ursprung ifrån Ryssland och är en av desserterna som bland annat äts i Finland under påsken. Vanligt recept är med mandel och lime, jag passade på att ändra och ha russin och apelsin istället. Väldigt god, yoghurtaktig dessert som känns väldigt fräsch.





200 g mat och bak kvarg
75 g smör
1 dl socker
1 äggula
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
skalet av 1 apelsin
saften av 1 apelsin
0,5 dl russin

Vispa grädden till ett skum. Rör ihop rumstempererat smör och sockret i en annan skål. Riv skalet på apelsinen och blanda i i smör- och socker blandningen ihop med saften av apelsinen, vaniljsocker, kvarg, russin, äggula och den vispade grädden. Häll i ett kaffefilter (gärna i kaffefilterhållare), täck med plastfolie och ställt svalt över natten. OBS! den kommer rinna av så ställ på en tallrik med kanter.