fredag 15 februari 2013

Krusbärs- och marängpaj


Den här helgen blev det mycket gäster. Vilket innebär mycket matlagning och efterrätter. Härligt! Att det dessutom börjar bli dags att tömma frysen för sommarens bär gör ju inte saken sämre. Jag passade på att gräva fram lite krusbär och gjorde en paj på. Den var mycket god. Dock ganska sur, men det går ju lätt att åtgärda med lite mer socker nästa gång. Apelsinskalet på toppen blev pricken över i!





100 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
3/4 l  krusbär
2 st äggvitor
1 dl strösocker
skal av 1 apelsin


Hacka ihop en smuldeg av smör och mjöl. Blanda i vattent och lägg i platsfolie i kylen i en timme. Vid lite pressat schema fungerar även att lägga den i frysen en lite kortare tid. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en lite större pajform eller i några små. Degen räcker till ca 8 stycken små pajer (ca 8 cm i diameter). Nagga bottnen. Förgrädda pajdegen i 10 minuter i mitten av ugnen.Lägg bären idet förgräddade pajskalet. Strö på hälften av sockret. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa till maräng. Bred smeten över bären. Strö på ricet apelsinskal och grädda i 150° cirka 15-20 minuter.