tisdag 5 februari 2013

Baguetter som jäser över natten

Något av det bästa jag vet är att vakna en helg morgon med ny bakat bröd och en massa kaffe till frukost. Då man sällan orkar dra igång ett helt brödbak på morgonen är det perfekt med bröd som jäser över natten och nästan bara behövs gräddas på morgon. Yoghurt gör dessutom susen i bröd. Så spara detta receptet till helgen och njut av tanken på nybakat bröd hela veckan. 






2,5 dl naturell yoghurt
13 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
1 dl pumpakärnor
4 dl vetemjöl special
2 msk smör
flingsalt

Gör så här:
Dag 1, kväll: Rör ihop yoghurt, jäst, salt och honung i en skål. Rör i hälften av pumpakärnorna och det mesta av mjölet. Ställ i kylen över natten.

Dag 2: Knåda ihop degen på mjölad arbetsbänk. Skär ut 8 längder och vrid till tunna baguetter, ca 15 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla längderna med smält smör och strö över resten av pumpakärnorna och lite flingsalt. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

(recept: arla.se )