fredag 30 november 2012

Gryta med fläskfilé, russin, kanel och ingefära

Det finns vissa rätter som återkommer som favoriter varje år vid jul. Självklart de klassiska som julskinkan, köttbullar och andra saker till julbordet. Men också rätter som är en hel middag i sig. Ett exempel på detta är den här grytan med fläskfilé, purjolök och russin. Servera den med rösti och den är perfekt. Mina rösti fick jag åka till IKEA för att köpa, hittades inte någonstans i Helsingfors. Inte lika goda som de jag brukade köpa, men helt ok. Grytan är så god att tillbehören inte kan dra ned den. 


recept, jul, gryta, kanel, russin


Det här receptet har jag inte gjort många ändringar i. Originalet hittas här.

600 g fläskfilé
1 purjolök
salt
svartpeppar
smör
2,5-3 dl vispgrädde
0,5 köttbuljongtäning
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk soja
0,5 dl russin

Skär köttet och purjolöken i skivor. Salta och peppra köttet, stek i smör i en stekpanna. Ta upp köttet och fräs purjolöken i smör. Vispa ihop grädde, köttbuljong, ingefära, kanel, soja och russin i en gryta. Lägg i kött och purjolök, låt puttra 4-5 min. Servera med rösti.