torsdag 13 september 2012

Mikas frukostfrallor

I Sverige är det ju ganska vanligt att köpa frallor till lördags och/ eller söndags morgonen. I Helsingfors verkar det inte vara lika vanligt och vårt alternativ blir oftast sådana frallor man värmer i ugn. Det är inte ett alltför roligt alternativ. Men morgontrött som jag är så får det duga. Men i söndags så vaknade jag helt plötsligt upp till helt nybakade frallor som precis kom ur ugnen.  Härligt krispiga på ytan och hur goda som helst! Förbered kvällen innan och sen är det bara att göra bitar och grädda morgonen efter. Lite goda pålägg, juice, nybryggt kaffe och morgonen är komplett! 

recept, frallor, morgon, kväll, förbereda


Kväll
5 dl vatten; fingervarmt
50g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
12 - 15 dl ekologisk vetemjöl

Om färsk jäst, blanda vatten och jäst och blanda sedan i sirap och salt. Om du använder torr jäst, blanda jäst med mjöl och vatten, sirap och salt. Tillsätt 2 dl mjöl åt gången tills degen är smidig. Knåda degen väl och länge. Ställ i kylskåpet, täck med duk och låt jäsa över natten (ca 8 timmar).

Morgon
Degen har nu förhoppningsvis dubblats. Sätt ugnen på 250 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord. Skär till lagom stora bitar och lägg dem på en plåt. Ställ en form med ca 1 dl vatten i botten av ugnen. Grädda frallorna i mitten av ugnen ca 15-20 min.