fredag 3 augusti 2012

Jordgubbssylt

Sista semesterdagen i öst så trotsade vi regnet och åkte till en jordgubbsåker och plockade jordgubbar. Så fort vi kom fram hälsades vi välkomna av en liten dam med en blåbärsmössa på huvudet. Hon berättade hur vi skulle plocka och skämtade härligt om jordgubbarna och precis innan vi fick ge oss iväg till våra rader så fick vi tips av henne att äta så många vi kan under tiden. Det tog jag tillvara på, vilket resulterade i att när jag hade plockat 5 jordgubbar till själva korgen så hade sambon plockat 6 liter! Eftersom det var en lång resa hem var jag tvungen att ta tillvara på jordgubbarna direkt, några frystes andra blev en underbar sylt av! Burken på bilden åt sambon upp direkt till lite pannkakor. Det var nämligen den godaste sylten han hade ätit! 

recept, jordgubbar, sylt

recept, jordgubbar, sylt

recept, jordgubbar, sylt


2 l jordgubbar
5 dl syltsocker (går att använda vanligt socker)
0,5 dl vatten

Fnoppa jordgubbarna och skölj dem noga. Lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp. Rör i syltsockret och låt koka i ca 10 min. Mosa jordgubbarna för tjockare sylt eller låt de vara om du tycker om hela jordgubbar i sylt. Häll upp på varma, rena glasburkar och slut locket väl. 



Om du använder syltsocker (vilket innehåller konserveringsmedel ) så kan sylten förvaras i rumstemperatur och håller väldigt länge, runt ett år. Förvara dock gärna sylten mörkt och lite svalare så håller den sig ännu bättre.

Om sylten är kokad på bara vanligt socker bör den förvaras i kylen och ätas inom några dagar.