måndag 6 augusti 2012

Passionstårta med marängtäcke

Födelsedagskalas betyder tårta! Och i detta fall blev det en tårta med apelsin- och passionsfyllning med ett marängtäcke över. Att den var populär var bara förnamnet! Oj, så god

recept, passionsfrukt, apelsin, maräng, tårta

recept, passionsfrukt, apelsin, maräng, tårta

recept, passionsfrukt, apelsin, maräng, tårta
Paj
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 g smör
1 msk vatten

Fyllning
1 st apelsin, finrivet skal
1 dl apelsin, pressad
4 st passionsfrukter
50 g smör
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
4 st äggulor

Maräng
4 st äggvitor
0,5 tsk vinäger eller pressad citron
1,5 dl strösocker

Pajdeg
Blanda mjöl och socker. Finfördela smöret i blandningen, gärna i matberedare eller med fingertopparna. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 28 cm i diameter. Ställ i kyl minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajdegen ca 12–15 minuter.
Fyllning
Tvätta och finriv apelsinskalet och pressa saften. Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Smält smöret och blanda ner socker, grädde, äggulor, apelsinskal, apelsinsaft och passionsfrukt.Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 15–20 minuter tills fyllningen stannat.
Maräng
Häll äggvitorna i en bunke, tillsätt vinägern och vispa till skum.Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Klicka ut marängen på fyllningen. Bränn med en brännare lite försiktigt. Eller sätt ugnen på grillvärme och grädda i ett par minuter med öppen ugnslucka tills marängen är gyllene.