onsdag 30 maj 2012

Chokladtryffeltårta

När man känner för något gott så är mitt val oftast enkelt: choklad! Denna tårtan har gott om just det. God krämig botten och sen en god ännu krämigare tryffel på, det är underbart det! Servera som den är eller med en klick vaniljglass. Det här är verkligen choklad i överflöd. Underbart!

recept, chokladtryffeltårta, efterrätt, choklad,

recept, chokladtryffeltårta, efterrätt, choklad,

recept, chokladtryffeltårta, efterrätt, choklad,





15-20 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad

pumpafrön

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Alternativt i mindre portionsformar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan, strö över pumpafrön. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i smala bitar.