tisdag 1 maj 2012

Munkar

Så här den 1a maj så är det tradition att äta munkar och dricka mjöd (sima) i Finland. Eftersom det är min andra 1a maj i Helsingfors så tyckte jag det var dags att vara del av traditionen. Därför så har jag bakat en hel del munkar i år. Tyvärr tog de redan slut igår under valborgsfirandet. Men det gör inte så mycket, de var ju så goda så att det inte gick att inte äta! Och siman blir antagligen måltidsdryck till de snart kommande frukost plättarna. Men ett gott försök att få det rätt i alla fall. Och de här munkarna är jättegoda! Testa! 


valborg, munkar, sima, wappu, vappu, vappen, fira, efterrätt, kakor, dessert

valborg, munkar, sima, wappu, vappu, vappen, fira, efterrätt, kakor, dessert

valborg, munkar, sima, wappu, vappu, vappen, fira, efterrätt, kakor, dessert, recept4 ägg
2 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

till frityr
1 liter rapsolja

till ytan
ca 1dl extra fint strösocker


Blanda ägg och mjölk. Tillsätt de blandade torra ingredienserna, rör om tills smeten är slät. Tillsätt ev. mer mjöl. Rulla bollar av degen, ca 25 st.

OBS! Viktigt att ha ett lock nära tills hand och att fläkten inte är igång! Hetta upp oljan till ca 180-grader. Testa med en liten degklump om oljan är varm. Börjar det bubbla och degen flyter upp och blir lite brun är det klart. Sänk försiktigt ner munkarna i oljan och låt fritera några minuter. Vänd dem om i oljan lite då och då. Ta upp på bakplåtspapper och låt bli lite kallare, rulla bollarna sen i extra fint  strösocker. Njut!