söndag 15 april 2012

Vaniljbrulée

Vilken underbar efterrätt! Godare kan den knappast bli. Det var mycket enklare att göra än vad jag trodde.  Detta kommer att bli en återkommande efterrätt hos mig. Ungefär som den här är. 

vaniljbrulée, crem brulée, creme brule, vaniljbrule, recept, efterrätt, dessert, fika, gott, blogg

vaniljbrulée, crem brulée, creme brule, vaniljbrule, recept, efterrätt, dessert, fika, gott, blogg




3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl strösocker
4 stora äggulor
1/2 msk vaniljsocker
ca 2 msk råsocker eller farinsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Tillsätt vaniljsocker. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt formarna stå i kylen över natten. Vid servering: sätt ugnen på "grill", högsta värme. Strö råsocker på bruléformarna och gratinera under grillen, men låt ugnsluckan vara öppen. Alternativt använd en gaständare för att "bränna" sockret. Låt stå någon minut tills sockret smält och fått färg. Passa dem noga.