torsdag 19 april 2012

Spenat- och ärtsoppa med vitlöksbröd

Efter ett försök att hitta sparris i butiken så fick det bli en till frysrensning istället. Och jag vet att sparris är populär nu och jag handlade inte på den bästa grönsaksdagen precis. Så det var väl lite väntat från början. Men frysrensningen blev en riktig hit! Där fanns både gröna ärtor och spenat. Tillsätt lite grädde och sen är det klart - nästan i alla fall! :)

spenatsoppa, spenat, soppa, ärtsoppa, ärtor, vitlök, vitlöksbröd, bröd, frysrensning, grönsaksdag, recept




Soppa
400 g gröna ärtor
150g fryst spenat
3 små gul lök
4 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
olivolja
salt
peppar

Vitlöksbröd
2 bitar valfritt bröd ( t ex ciabatta)
25 g smör
2 vitlöksklyftor
torkad oregano

Skala och hacka löken. Stek mjuk i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt ärtor, spenat och kycklingbuljong. Låt koka i 5 min. Under tiden sätt ugnen på grill på 150 grader. Blanda smör, pressad vitlök och oregano i en skål. Dela bröden och bred på vitlökssmöret. Sätt in i ugnen tills smöret har smält och brödet blivit varmt. Det tar bara ett par minuter. Mixa soppan med en stavmixer tills den är slät. Tillsätt grädde och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera med vitlöksbröden.