tisdag 10 april 2012

Lingonsylt

Hittade lingon för ett helt kompani i frysen under påsken. Passade därför på att återskapa lite sensommar känsla och laga lingonsylt. Något bättre till köttbullar och potatismos finns knappast.

recept, blogg, lingon, lingonsylt, syltsocker, göra med lingon, sommar, höst, tillbehör

recept, blogg, lingon, lingonsylt, syltsocker, göra med lingon, sommar, höst, tillbehör




1 l lingon
1 dl vatten
3 dl syltsocker

Rensa lingonen i en skål med vatten. Skräpet flyter upp. Häll bort vattnet. Lägg lingonen i en gryta och tillsätt vatten. Hetta upp långsamt på medellåg värme. Låt sjuda i 15 minuter. Skumma av. Ta av kastrullen från värmen och rör ner lite socker i taget. Rör om då och då, tills sockret löst sig. Låt sylten på nytt sjuda i 10 minuter på låg värme. Tag av från plattan och låt stå några minuter. Skumma av väl och häll över på väl rengjorda burkar. Skruva på locket medan sylten är varm, samt vänd dem upp och ner. Då fäster locken tätt.