fredag 6 april 2012

Bagels

Mitt absoluta favoritbröd! De bli jättegoda, men ha gott om tid på dig när de ska göras. De tar nämligen mycket längre tid än vad man tror. Avnjut med philadelphia och tomat på. Underbart!

recept, bröd, bagels, sesamfrön, påsk, frukost, fika, brunch





25 g färsk jäst
5 dl vatten
1 msk flytande honung eller ljus sirap
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl special

Till kokning
2 l vatten
2 msk strösocker

Garnering
sesamfrö eller vallmofrö

Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till ca 37° C. Häll vattnet över jästen och rör ut den. Tillsätt honung eller sirap, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ca 5 minuter, den ska vara ganska fast. Låt degen jäsa ca 1 timme under bakduk.  Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta ihop den med ev. resten av mjölet. Dela degen i 20 bitar (för 20 st bagels). Rulla ut varje bit ca 25 cm lång. Forma till runda kransar, fäst ihop ändarna med lite vatten. Lägg dem på mjölade bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 225°C. Kokning: Koka upp vattnet med sockret i en kastrull. Lägg försiktigt ner 2-3 stycken bagels åt gången i det kokande vattnet. Låt de sjuda ca 3 minuter. Vänd dem en gång under tiden. Garnering: Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Strö på sesam- eller vallmofrö. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna på galler.