Soppa passar utmärkt till lunch. Därför rörde jag ihop en kryddstark linssoppa när båda jobbade hemifrån och snöstormen yrde utanför fönstret.
(Från Gordon Ramsays "Frisk aptit")
275g röda linser
2 msk olivolja
1 stor gul lök, skalad och finhackad
2 stora vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen gurkmeja
1 msk tomatpuré
8 dl grönsaks- eller köttbuljong
Till servering:
3-4 msk naturell yoghurt
färska korianderblad
Skölj linserna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt. Hetta upp olivoljan i en medelstor kastrull och lägg i lök och vitlök. Fräs i 4-6 min tills löken börjar få lite färg. Rör ner de malda kryddorna och tomatpurén och fräs i ytterligare 2 min. Tilsätt linserna och häll på så mycket buljong att det täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 25-30 min tills linserna är riktigt mjuka. Rör då och då. Man kan behöva tilsätt mer vatten i slutet av kotiden om soppan verkar bli för tjock. Smaka av med salt och peppar. Ös upp hälften av soppan i mixer eller matberedare och kör till en jämn puré. Häll sedan tillbaka den i soppan. Häll upp soppan i varma skålar. Toppa med en sked yoghurt och några korianderblad.