fredag 20 januari 2012

Linssoppa

Soppa passar utmärkt till lunch. Därför rörde jag ihop en kryddstark linssoppa när båda jobbade hemifrån och snöstormen yrde utanför fönstret. 




(Från Gordon Ramsays "Frisk aptit")

275g röda linser
2 msk olivolja
1 stor gul lök, skalad och finhackad
2 stora vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen gurkmeja
1 msk tomatpuré
8 dl grönsaks- eller köttbuljong

Till servering:
3-4 msk naturell yoghurt
färska korianderblad

Skölj linserna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt. Hetta upp olivoljan i en medelstor kastrull och lägg i lök och vitlök. Fräs i 4-6 min tills löken börjar få lite färg. Rör ner de malda kryddorna och tomatpurén och fräs i ytterligare 2 min. Tilsätt linserna och häll på så mycket buljong att det täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 25-30 min tills linserna är riktigt mjuka. Rör då och då. Man kan behöva tilsätt mer vatten i slutet av kotiden om soppan verkar bli för tjock. Smaka av med salt och peppar. Ös upp hälften av soppan i mixer eller matberedare och kör till en jämn puré. Häll sedan tillbaka den i soppan. Häll upp soppan i varma skålar. Toppa med en sked yoghurt och några korianderblad.