söndag 15 januari 2012

Honungsbröd

Detta är mitt nya favoritbröd. Mums, så gott det är! Använd de frö och kärnor ni har hemma eller känner för. Själv tog jag bara linfrö och solroskärnor (då 5 tsk av varje) och det blev jättegott.





(Från Gordon Ramsays kokbok "Frisk aptit")

Till 2 halvkiloslimpor
15 g färsk jäst (eller 7g torr jäst)
2 3/4 dl vatten, fingervarmt
3 3/4 dl (225g) grahamsmjöl
3 3/4 dl (225g) vetemjöl special
1 1/2 tsk fint havssalt
50 g blandade frön och kärnor ( ca 2 tsk vardera av vallmofrön, sesamfrön, pumpakärnor, solroskärnor och linfrön)
3 msk olivolja
2 msk honung
2 msk mjölk, att pensla med

Om man använder färsk jäst häller man 3-4 msk av vattnet i en varm skål, smular i jästen och rör tills den har löst upp sig. Låt stå några minuter. Mät upp mjöl och salt i en stor bunke, tillsätt frö- och kärnblandningen och blanda väl. (Om man använder torr jäst rör man ner den i mjölblandningen.) Gör en grop i mitten och häll i olivoljan, honungen, jästblandningen och resten av vattnet. Arbeta ihop degen med en träsked och tillsätt mer mjöl om degen verkar bli för lös. Den ska vara mjuk, men inte kladdig. Forma degen till en boll och knåda den sedan på ett mjölat bakbord i 5-10 min tills den blir smidig. Lägg degen i en lätt oljad bunke, pensla ytan lätt med olja och täck över med plastfolie. Låt degen jäsa i en timme till dubbelstorlek i en varm del av köket.  Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar. Forma dem till två runda bröd och lägg över dem på smorda plåtar. Pensla bröden lätt med olja. Täck dem med plastfolie och låt jäsa till dubbelstorlek. Värm ugnen till 215 grader (varmluftsugn 200 grader). Ta bort plastfolien och pensla bröden med mjölk. Grädda i 20-25 minuter tills bröden fått färg. De ska låta ihåliga när man knackar lätt på undersidan. Låt bröden svalna på galler.