Ett italienskt bröd som passar både till utflykten och förrättssoppan. Det är väldigt mättande dock, så har med det i beräkningarna. Detta recept ger ungefär 6 stora bitar.
3 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 msk olivolja
1 tsk salt
5- 5 1/2 dl vetemjöl
1 stor tomat
basilika
flingsalt
Smula jästen i vattnet och rör tills den löser sig helt. Tillsätt olja och salt och arbeta därefter in mjölet. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll degen i en liten långpanna (ca 15×20 cm) klädd i bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30 minuter. Skär tomaten i tunna skivor och tryck försiktigt ner dem i ett fint mönster över degen. Stick ner basilikablad runt tomaterna, strö över flingsalt och ringla över lite mer olivolja. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter. Låt svalna under bakduk och skär i rutor. Servera!