måndag 2 januari 2012

Chokladtarteletter


Underbara små efterrättspajer för oss som gillar choklad! Lätta att göra trots lång instruktioner. Det jag gillade med dessa var att det gick utmärkt att göra pajskalen dagen innan. När de är förgräddade låter man dem bara stå svalt tills dagen efter. Dagen för middagen fyller man pajerna, in i ugnen och låt sedan svalna innan de tas ut ur formarna. Servera gärna med bär eller glass!
Till 8 småpajer:

mördeg:

230 g (ca 3,75 dl) vetemjöl
110 g  (ca 1,25 dl) strösocker
110 g kallt smör
2 1/2 g bakpulver
1 ägg

fyllning:
200 g  (2 dl) grädde
80 g (lite mindre än 1 dl) mjölk
200 g choklad
1 ägg

Mät upp mjöl, socker och bakpulver i en skål. Skär det kalla smöret i små kuber och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en smulig massa, antingen för hand eller i maskin, till en sandlik konsistens. Knäck därefter i ägget och blanda tills du har en fin och blank deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt vila i kyl i cirka 30 minuter.


När pajdegen vilat kavlas den snabbt ut på väl mjölat bord. Rulla upp pajdegen på kaveln och drapera den över pajformen, tryck med varsamma fingrar ut pajdegen i formen. Rensa bord pajdegen som hänger över kanten och pensla bort överflödigt mjöl.
Förgrädda skalen i 180 grader i cirka fem minuter. Tag ut dem ur ugnen och sänk sedan värmen till 130 grader.

Till fyllningen blandar du mjölk och grädde i en kastrull, låt detta koka upp. Tillsätt chokladen och rör om tills den smält helt.
Vispa upp ägget och tillsätt det under konstant vispning. Fyll pajskalen med chokladfyllningen och baka pajerna i cirka 10 minuter om de är små och 15-20 minuter om du har en stor pajform. Pajerna är klara när chokladfyllningen har stelnat! Låt svalna och tar sedan ut ur formarna.