tisdag 24 januari 2012

Dinkelbröd


Ett gott och nyttigt bröd som man kan dela till portionsbitar. Frys in och värm så många du vill ha. Det blir ett väldigt stort bröd. Servera nygräddat med en stor kopp te. 






0,5 pkt jäst
6 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 nypor havssalt
2 msk flytande honung
1 dl solrosfrön
9 dl dinkelmjöl
2-3 dl vetemjöl
1 dl blandade frön, tex. svarta och vita sesamfrön, pumpafrön, linfrön eller solrosfrön


Sätt ugnen på 175 grader. Ljumma vattnet till fingervarmt (37 grader) och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olivoljan, saltet, honungen och solrosfröna. Arbeta i mjölet efterhand. När man bakar med dinkel så låter man degen vara ordentligt klibbig eftersom dinkel suger upp mer vätska. Låt degen jäsa i 45 minuter. Klä en form med bakplåtspapper, gärna en plåt med höga kanter. OBS! Det blir ett väldigt stort bröd. Fös ner degen i formen och strö på frön. Lår brödet jäsa i ytterligare cirka 20 minuter. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Lyft upp brödet ur formen och knacka på undersidan av brödet, låter det ihåligt så är det klart. Låt det svalna på ett galler.