söndag 15 januari 2012
Baguetter
I julklapp så fick jag en baguetteplåt, och självklart var den tvungen att testas omgående. Resultatet blev supergott!
2 st
25 g jäst
2,5 dl vatten, knappt ljummet
1,5 tsk salt
0,5 msk olivolja
ca 7 dl vetemjöl special
Rör ut jästen med vattnet, tillsätt salt och olja och arbeta in mjöl till en smidig deg. Knåda den länge, gärna 10-12 minuter för hand. Täck och jäs 30 minuter. Tryck ner degen i bunken och jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250°. Knåda igenom degen ordentligt på bakbordet. Dela den i två delar, rulla ut längder och lägg dem på en oljad plåt (helst baguetteplåt). Mjöla dem lätt på ovansidan. Skär några snitt i bröden med en vass kniv och jäs 20 minuter under duk. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, tills de har fin färg. Spraya gärna in vatten då och då i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan duk, så behåller de den knapriga skorpan.