söndag 25 september 2011

Bulgursallad med lax

En maträtt som är supergod och fräsch en lördagskväll. Den kan tyckas vara lite sommrig, men det tycker inte jag gör någonting alls. Det går lika bra att tillaga en höstig lördag. Den har härliga nyanser av olika smaker. Tyvärr hade dem slut på lax när jag skulle köpa, så jag fick köpa färdiga småbitar. Men det fungerade minst lika bra!



4 bitar lax

Bulgursallad:
2 dl bulgur
1 rödlök
0.5 gurka
2-3 tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk hackad färsk mynta
1/2 - 1 dl hackad persilja
1 msk pressad citronsaft
1 msk olivolja
salt och peppar

Rub:
1-2 tsk salt
1 tsk ingefära
1/2 tsk kanel
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk råsocker

citron
2 dl matyoghurt

Sätt ugnen på 200º. Rör ihop kryddorna till rubben. Gnid in laxen med rubben. Tillaga laxen i mitten av ugnen i ca 15-20 min. Koka bulgur. Skiva löken, skär gurka och tomat i tärningar och blanda alla ingredienser till bulgursallden i en skål. Salta och peppra. Servera laxen med  bulgursalladen, matyoghurt och eventuellt lite mer citron.