söndag 21 augusti 2011

Köttfärspirog

Om man har ont om tid inför en fest eller utflykt men vill bjuda eller ta med sig något gott så passar de här utmärkt. Matiga, goda och väldigt uppskattade! Glöm bara inte att tina smördegen i bra tid om man använder fryst.

köttfärspirog, pirog, utflykt, picknick, tilltugg, recept, blogg



10 st
1 paket smördeg (400-500g)
2 1/2 dl creme fraiche
300 g köttfärs
1 tomat
1 lök
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
100g riven ost
färsk basilika
1 ägg till pensling

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna något och dela dem på mitten. Stek köttfärsen i smör i en stekpanna. Tillsätt crème fraiche och låt det koka ihop. Krydda. Skär tomaten i små tärningar och blanda med färsen. Låt svalna något. Rör ner osten. Lägg en klick av fyllningen på varje smördegsruta och vik ihop. Nyp ihop kanterna. Pensla med uppvispat ägg. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med sallad.