torsdag 2 oktober 2014

Grekisk köttgryta

Nästefter Italien är Grekland mitt favoritland när det kommer till mat. Oliver, honung, yoghurt, valnötter, olivolja och gott kött! De har gemensamt att råvarorna är fräscha och av finaste kvalitet. För att drömma bort en varm soliga grekisk ö mitt i hösten lagade jag denna grekiska köttgryta med kalamata oliver och fetaost. Det här är gott!









800 g nötinnerstek
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1–2 msk smör
1 tsk salt
1 tsk rosmarin
1 tsk mald svartpeppar
ca 4 dl vatten
1 dl Kalamata oliver
200g fetaost
färsk mynta

Ta ut köttet i rumstemperatur cirka 30 minuter före tillagning och tärna det. Skala lökarna och skär dem i klyftor. Skär vitlöksklyftorna fint. Bryn det tärnade köttet i smör i ett par omgångar i en het gryta. Lägg allt kött i grytan samt lök och vitlök. Salta och krydda med rosmarin och peppar. Koka upp vattnet och häll det i grytan.
Lägg ett lock på grytan och låt den stå ca 1,5imme på 200 grader i ugnen. När grytan är klar lägger du i oliverna och strör smulad fetaost och finhackad mynta på. Servera med kokt potatis.