måndag 25 augusti 2014

Stekt ris (eller risotto på mammas vis)

Stekt ris var det som vi kallade risotto hemma när jag var liten, det var en stor favvis med ris och grönsaker och de små äggbitarna. I Thailand blev jag påmind om det igen och lagade till något liknande så fort jag kom hem. Det är ju så gott! 






400 gram kycklingfilé
3 dl ris
2 vitlöksklyftor
1-2 msk kinesisk soja
2 tsk strösocker
0,25 tsk vitpeppar
8 körsbärstomater
1 gul lök
250 gram gröna ärtor
3 ägg
salt
peppar


Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Koka ärtorna. Strimla kycklingen och hacka vitlöken fint. Stek kycklingen och vitlök i en lite djupare stekpanna. Rör ihop soja, socker och vitpeppar i en skål. Tillsätt det kokta riset och sojaröran i kycklingen. Blanda väl. Låt fräsa ihop några minuter. Tillsätt kokta ärtor, strimlad lök och tomaterna. Låt det bli varmt. Hetta upp en stekpanna vid sidan om och stek dom uppvispade äggen i lite smör. Salta och hacka sönder dom till småbitar. Blanda äggen med kycklingröran och servera!