lördag 17 augusti 2013

Jordgubbs- och rabarbergrottor

Småkakor är något jag väldigt sällan bakar. Brukar tänka att det bara är torrt och tråkigt, men så fel man kan ha! De här med egen gjord rabarber- och jordgubbsfyllning är inte alls torra och tråkiga. Tvärtom så är det väldigt somriga och goda! 



ca 10 stora
100g rabarber
100g jordgubbar
0,5 dl + 1 dl socker
150 g smör
3 dl vetemjöl 
0,5 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Ansa och skär rabarbern och jordgubbarna i små bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt 0,5 dl socker. Låt koka utan lock ca 5 min, till en tjock kompott. Låt kallna.
Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör (rumsvarmt) och 1 dl socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Tillsätt det till smörblandningen. Blanda snabbt ihop till en deg. Forma runda kulor av degen och lägg dem i småbrödsformar ställda på en plåt. Gör en liten grop i varje degkula och fyll med kompott. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna på galler.