onsdag 3 oktober 2012

Vinbärskakor

Underbara vinbärskakor som gör att man längtar tillbaka till sommaren är precis vad som behövs under höstmörkret. Idag är det i och för sig en väldigt fin och härligt kall dag, men sommarens värme känns längesen. Med en väldigt smörig deg till botten och en syrlig fyllning av vinbär blir balansen på kakan perfekt. Gräv fram frysta vinbär i frysen och bjud på en härlig kaka i helgen!






2,5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125g smör

Fyllning:
2 dl vinbär
3 ägg
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och socker och tillsätt det kalla smöret i bitar. blanda degen med händerna eller i en matberedare. Klä en ugnssäker form, ca 21 x 21 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i ett jämnt lager i bottnen av formen. Grädda mitt i ugnen 10-12 min, tills degen börjar få lite färg. Fyllning: Mixa vinbären fint med mixerstav eller i matberedare. Rör ihop ägg och socker. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och de mixade vinbären. Häll fyllningen i formen och grädda ytterligare ca 15 min, tills kakan har stannat. Låt svalna och lyft försiktigt upp kakan ur formen. Skär i rutor.