söndag 21 oktober 2012

Crème caramel

Söndagar är för mig en lång härlig hemmadag. Gärna en lång höstpromenad, handling och småfix inför den nya veckan. Ofta en middag som tar lite längre tid att laga än vad en vanlig vardagsmiddag. Gärna en god gryta. Det som gör söndagen extra härlig är den obligatorisk efterrätten. Gärna något krämigt och gott som en crème brulée eller som den här härliga brulepuddingen. 

recept, efterrätt, creme caramel, franskt





6 dl mjölk
1 st vaniljstång, delad på längden
80g socker
3 stora ägg
2 äggulor

Karamellsås:
0.75 dl vatten
100g socker

Börja med såsen. Värm vatten och socker tills sockret löst sig. Koka blandningen till en gyllenbrun karamellmassa. När bubblorna har sjunkit är det dags att hälla den heta såsen i fyra portionsformar. Här gäller det att vara snabb; vrid runt så att formarnas bottnar och sidor blir jämnt täckta med karamell. Låt svalna och stelna. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp mjölken och vaniljstången. Låt stå och dra under lock 10-15 minuter så att mjölken får smak. Tillsätt socker och rör om tills det löst sig. Vispa ihop ägg och äggulor och rör ner dem. Häll blandningen i de karamellklädda formarna. Ställ in formarna i vattenbad i ugnen och låt stå i 20-25 minuter eller tills krämen just har stelnat och en kniv kommer upp ren när den stuckits ner i mitten. Tag upp formarna ur vattenbadet och låt svalna. Lossa puddingarna med en kniv och stjälp upp dem på assietter. Njut!