måndag 11 juni 2012

Chokladtartelletter

Dagens inlägg blir ett sent ett. Resan tillbaka mot Helsingfors har påbörjats och internet har varit svårt att få tag på. Hoppas ni har haft en bra helg. Det har jag verkligen haft! Dagens recept blir på tartelletter för jag älskar nämligen att baka tartelletter! De är enkla och blir så fina. Dessutom kan man fylla med lite vad man vill. Jag testade att göra en choklad variant och fyllde med kolasås. Inte så färggrant eller fint på bild. Men oj så gott! På en del hade jag vaniljglass, andra ett marängtäcke. Supergott! Fast favoriten är nog ändå le tarte aux citron! Vad har ni för kombination? 

chokladtartellett, paj, choklad, recept, fika, efterrätt, kolasås

chokladtartellett, paj, choklad, recept, fika, efterrätt, kolasås

chokladtartellett, paj, choklad, recept, fika, efterrätt, kolasås

chokladtartellett, paj, choklad, recept, fika, efterrätt, kolasås

Kolasås:
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Rör i vaniljsocker. Häll upp på en burk och låt svalna.Degen:
3 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1,25 dl strösocker
110 g kallt smör
2 1/2 g bakpulver
1 ägg


Mät upp mjöl, kakao, socker och bakpulver i en skål. Skär det kalla smöret i små kuber och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en smulig massa, antingen för hand eller i maskin, till en sandlik konsistens. Knäck därefter i ägget och blanda tills du har en fin och blank deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt vila i kyl i cirka 30 minuter.

När pajdegen vilat kavlas den snabbt ut på väl mjölat bord. Rulla upp pajdegen på kaveln och drapera den över pajformen (eller i små formar, detta recept ger ca 8 små), tryck med varsamma fingrar ut pajdegen i formen. Rensa bord pajdegen som hänger över kanten och pensla bort överflödigt mjöl.
Grädda skalen i 180 grader i cirka 8 minuter. 

Fyllning:
Fyll hela med kolasås. Toppa med:

Vaniljglass
Den sista är fylld med chokladkräm och lite havssalt på.

Jag rekommenderar vaniljglassen!