tisdag 3 januari 2012
Mördeg
En mycket god pajdeg som passar utmärkt till efterätter. Fyll med choklad eller varför inte med vaniljkräm och lite jordgubbar. Variationerna är oändliga!
230 g (ca 3,75 dl) vetemjöl
110 g (ca 1,25 dl) strösocker
110 g kallt smör
2 1/2 g bakpulver
1 ägg
Mät upp mjöl, socker och bakpulver i en skål. Skär det kalla smöret i små kuber och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en smulig massa, antingen för hand eller i maskin, till en sandlik konsistens. Knäck därefter i ägget och blanda tills du har en fin och blank deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt vila i kyl i cirka 30 minuter.
När pajdegen vilat kavlas den snabbt ut på väl mjölat bord. Rulla upp pajdegen på kaveln och drapera den över pajformen, tryck med varsamma fingrar ut pajdegen i formen. Rensa bord pajdegen som hänger över kanten och pensla bort överflödigt mjöl.
Förgrädda skalen i 180 grader i cirka fem minuter. Fyll och grädda eventuellt lite till.