torsdag 22 december 2011

Lussekatter

Goda små saffransbröd att fika på i decembermörkret. Alla måste äta dem på Lucia!





ca 30 kusar
50g jäst
150g smör
5dl mjölk
1 burk kesella/kvarg (250g)
2 pkt saffran (á 0.5g)
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,8 l vetemjöl

russin
1 ägg

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet. Häll i mjölken och värm till fingervarmt, ca 37 grader. Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av spadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in så mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken och låt jäsa ca 30 min. Ta upp den på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i lika stora delar. Baka ut dem till önskad form. Lägg de utbakade brödet på plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa under handduk i ca 20-20 min. Garnera med russin. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 225-250 grader i 5-10 min.