lördag 17 september 2011

Mikas pizzadeg

En perfekt krispig och god pizzadeg. Hemligheten är den långa jästiden. Det går att bara jäsa en timme och sen kavla ut den, men att jäsa den länge i kylen gör stor skillnad. Det är verkligen värt väntan!




ca 6 portionspizzor


3 1/2 dl iskallt vatten
50 g jäst
2 msk olja
0,5 msk salt
10 dl mjöl + extra till utbakning

Häll vattnet i en bunke, tillsätt jäst och olja. Vispa ihop allt. Tillsätt salt. Häll i mjölet och knåda till en jämn deg. Låt degen jäsa i 1-1 1/2 timme. Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar. Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.

Deg som inte behövs just den här gången går utmärkt att frysa och använda senare!