onsdag 10 augusti 2011

Dansk sjömansbiff

2 skivade gula lökar
5 msk smör, varav lite sparas till att smörja formen
500 g nötfärs
0,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
800 g skalad och tunt skivad potatis
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
4 dl öl
1 tsk salt (efter smak)
1 krm peppar (efter smak)

Jag brukar gör biffar istället för lös färs. Mycket godare!

Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ställ löken åt sidan i en bunke. Hetta upp resten av smöret och bryn nötfärsen. Salta och peppra. Smörj en stor ugnssäker form och varva potatisskivor, lök och färs.

Avsluta med ett lager potatis som täcker färsen (färsen blir lätt bränd annars). Hetta upp 1 deciliter vatten och lös upp buljongtärningen. Tillsätt öl, salt och peppar. Häll blandningen över färs, lök och potatis. Ställ in i ugnen och låt stå tills potatisen är mjuk och har fått färg, 30-40 minuter på 200 grader.