onsdag 10 augusti 2011

Banansol





Botten
1 förp (175g) havrekex
75g smör

Fyllning
8 gelantinblad
5 dl turkisk yoghurt
ca 150g apelsin eller aprikosmarmelad
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vsipbar vailjsås
0,5 dl apelsinjuice

Ovanpå
3-4 bananer
1 dl apelsinjuice
1 dl vatten
1 dl gelésocker

Krossa kexen. Smält fettet och blanda med de finhackade kexen. Fäst ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på en form med löstagbarbotten (ca 24 cm i diameter) och tryck ut blandningen ovanpå till ett jämnt lager. Tillred fyllningen. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Rör ihop yoghurt, apelsinmarmelad, socker och vaniljsocker. Vispa vaniljsåsen till skum och blanda försiktigt med fyllningen. Hetta upp apelsinsaften. Lös upp de urkramade gelantinbladen i saften. Låt svalna något och blanda med fyllningen. Häll fyllningen i formen. Låt kakan stelna i minst 5 timmar, gärna över natten. Skär bananerna i sneda skivor för dekoration. Värm upp apelsinjuicen och vattnet tills de kokar, tillsätt gelésockret och koka upp. Låt svalna. Placera bananskivorna i cirklar ovanpå kakan så att du börjar från den yttre kanten på så sätt så att den inre cirkeln läggs lite ovanpå den yttre cirkeln. Häll spadet jämnt ovanpå bananskivorna. Låt kakan stelna en stund i kallt. Flytta till ett serveringsfat.