tisdag 10 december 2013

Saffransbullar med tranbär

Ibland känner man för att experimentera lite. Det här hade kunnat gå hur som, som tur var så blev det en succé! Jisses vilka goda bullar! Ta och testa själv, varför inte som ett alternativ till de vanliga lussebullarna!
ca 20 st
0,5 paket jäst (à 50 g)
50g smör eller margarin
3 dl mjölk
0,5 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
0,5 g saffran (1pkt)

Fyllning
75 g smör eller margarin
0,5 dl socker
1 dl torkade tranbär

Pensling
3 msk mjölk
lite hackade torkade tranbärSmula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätska, saffran, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Mixa matfettetmed stavmixer med socker och torkade tranbär till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper, eller forma till valfri form.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med mjölk och strö över lite hackade tranbär. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas.