fredag 4 oktober 2013

Kinuskicheesecake eller cheescake med kolasås

Kolasås är en stor favorit för mig! Allra helst hemmagjord, men bara om sambon har haft ork att laga. Själv har jag inget tålamod med den och den stelnar aldrig :) Tur att det finns färdig kolasås att köpa i kyldisken ( i alla fall i Finland). Den här cheesecaken med kolasås är gudomlig! Väldigt mättande så den räcker till många. Var ute i god tid och laga den dagen innan så är den ännu godare - efter en natt i kylen. Vi klarade tyvärr inte av att vänta så den åts ganska varm och nybakad, det går det med men den var betydligt godare dagen efter.

Botten
75 g smör
200 g digestivekex

Fyllning
600 g färskost (t ex philadelphia)
2,5 dl kvarg
2 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk majsstärkelse ( tex maizena)
4 ägg
ca 2 dl kolasås (färdigköpt eller hemmagjord)

Sätt ugnen på 200 grader.
Botten: Smält smöret. Smula kexen så att de är väldigt fina smulor, t ex i en matberedare. Blanda kexsmulor och smör. Tryck ut blandningen på bottnen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Jämna ut smulorna med baksidan av en sked så det blir jämntjockt.
Fyllningen: Vispa färskost, kvarg, socker, salt, vaniljsocker och majsstärkelse slätt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa tills allt blandats väl. (Tips: knäck äggen i en annan skål, ett i taget, så är det lättare att ta bort eventuella äggskal)
Varva fyllningen och kolasås i i formen med smulorna.Sänk värmen i ugnen till 125 grader och ställ in formen direkt. Grädda i mitten av ugnen i ca 1,5 timme. Låt kakan svalna och ställ sedan in den i kylen. Servera kall, helst ska den stå i kylen över natten.