måndag 27 augusti 2012

Vaniljpannacotta med citruskompott

Vi slog till och lagade en riktig brakmiddag och bjöd in vänner för att njuta av maten och testa passande viner till. Vilken succé det blev!  3 kockar i köket och bättre kunde det knappast bli, alla gjorde de de kunde bäst. Den här efterrätten är uppdelad på 2. Pannacottan gjordes av syrran och kompotten av mig. Efter förrätt, huvudrätt och dessert så var en gudomlig middag avklarad och härliga minnen skapade. Och just för att det blev ett sådant härligt minne från semester och min långa resa så får den här efterrätten bli mitt bidrag till "Månadens sötsak". Hela menyn kommer inom kort. Vänta bara! 

recept, pannacotta, citrus, kompott, efterrätt


6 port/ 4 port

Pannacotta

3 dl grädde
1 blad gelatin
3 msk socker
1 krm vaniljpulver alt. 1 vaniljstång

Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden med sockret och vaniljpulvret alt hela vaniljstången. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt i grädden. Rör till en slät smet. Plocka upp vaniljstången och släng om du använt stång. Häll upp pannacotta i portionsformar och sätt in i kylen att stelna cirka 3 timmar.


Citruskompott
1 grapefrukt
2 apelsiner
1 lime
1 krm vaniljpulver
1,5 dl strösocker

Skär ut filéer av citrusfrukten, så lite vitt med som möjligt. Häll hälften av frukten i en kastrull tillsammans med socker och vaniljpulver. Låt koka ett par minuter. Rör i resten av frukten och låt koka till önskad konsistens. Jag ville ha ganska stora fruktbitar kvar. Häll upp i en skål och låt bli kallt i kylen.