tisdag 27 december 2011

Crème Vichyssoise


Vi åt en god purjolökssoppa på en restaurang en gång. Med inspiration av den så rörde jag ihop en variant.






4-5 potatisar, ca 400 g
400 g purjolök
75 g smör/margarin
1 höns- eller grönsaksbuljong
1 tsk timjan
2 1/2 dl gräddmjölk
salt och vitpeppar

Skala och skölj potatisen. Ansa och skölj purjolöken, endast den ljusa delen ska användas. Skär potatis och purjolök i bitar. Smält smöret i en kastrull. Lägg i purjolöken och låt den fräsa under lock tills den är mjuk, utan att ta färg. Lägg i potatisen, tillsätt timjan, salt och nymalen vitpeppar, lägg på lock och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt hälften av buljongen och låt sjuda på svag värme i 30–40 minuter. Kör grönsakskoket till puré i matberedare eller mixer. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt resten av buljongen samt gräddmjölken och värm långsamt upp till kokpunkten. Smaka av och spä med mer gräddmjölk om det behövs. Servera soppan varm eller kall.