onsdag 10 augusti 2011

Karelska piroger

ca 20 st
Tips: Gör gröten dagen innan!

Gröt för fyllning
2 dl vatten
2 dl grötris
1l mjölk
2 msk smör

Pirogdeg
2 dl vatten
1 tsk salt
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk olja

För pensling
2 dl vatten
120 g smör

Gör gröten enligt anvisningar på förpackningen. Koka tills klar. Låt svalna. Blanda salt, rågmjöl och vetemjöl med kallt vatten i en skål. Rör om med en trägaffel i början och när degen blir tjock kan du röra om med handen. Tillsätt olja. Knåda inte degen för mycket. Baka ut degen till en lång, jämntjock stång och dela den i 20 lika stora bitar. Rulla bitarna till släta bollar och tryck till jämn tjock plättar. Stapla upp plättarna och strö rejält med rågmjöl emellan. Kavla plättarna till runda pirogbottnar, så tunna som möjligt, med en pirogkavel. Trava på varandra med rejält med rågmjöl emellan. Borsta bort mjölet med en pensel. KLicka ca 1,5 msk gröt på bottnarna och bred ut. Vik pirogens kanter och gör veck med pekfingrarna. Grädda i ugnens mitt i ca 10 minuter på 275 grader. Koka upp vatten och smält smöret i det. Bada pirogerna i det och lägg dem i en skål på varandra. Täck med smörpapaper och bakhandduk. Låt pirogerna mjukna i ca en halvtimme.