Kolasås är en stor favorit för mig! Allra helst hemmagjord, men bara om sambon har haft ork att laga. Själv har jag inget tålamod med den och den stelnar aldrig :) Tur att det finns färdig kolasås att köpa i kyldisken ( i alla fall i Finland). Den här cheesecaken med kolasås är gudomlig! Väldigt mättande så den räcker till många. Var ute i god tid och laga den dagen innan så är den ännu godare - efter en natt i kylen. Vi klarade tyvärr inte av att vänta så den åts ganska varm och nybakad, det går det med men den var betydligt godare dagen efter.
Botten
75 g smör
200 g digestivekex
Fyllning
600 g färskost (t ex philadelphia)
2,5 dl kvarg
2 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk majsstärkelse ( tex maizena)
4 ägg
ca 2 dl kolasås (färdigköpt eller hemmagjord)
Sätt ugnen på 200 grader.
Botten: Smält smöret. Smula kexen så att de är väldigt fina smulor, t ex i en matberedare. Blanda kexsmulor och smör. Tryck ut blandningen på bottnen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Jämna ut smulorna med baksidan av en sked så det blir jämntjockt.
Fyllningen: Vispa färskost, kvarg, socker, salt, vaniljsocker och majsstärkelse slätt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa tills allt blandats väl. (Tips: knäck äggen i en annan skål, ett i taget, så är det lättare att ta bort eventuella äggskal)
Varva fyllningen och kolasås i i formen med smulorna.Sänk värmen i ugnen till 125 grader och ställ in formen direkt. Grädda i mitten av ugnen i ca 1,5 timme. Låt kakan svalna och ställ sedan in den i kylen. Servera kall, helst ska den stå i kylen över natten.