fredag 7 september 2012

Zucchinigratäng

Den här rätten är så god så god! Den går att servera som den är eller tillbehör till någon god kyckling eller kött. Den är även perfekt vardagslyx eller till middagsbjudning. Jag tänker laga den som riktig njutmat ikväll med en god efterrätt. Min dag idag har nämligen börjat spännande och fortsätter spännande och ganska utmanande. Då kan man behöva lite lyx hemma sen. Hoppas ni får en bra helg! 

recept, zucchini, gratäng, jamie oliver

recept, zucchini, gratäng, jamie oliver

recept, zucchini, gratäng, jamie oliver





2 msk olivolja
3 gul lök
180 g vildris
2-3 zucchini (ganska stora)
5 dl kokande vatten
1 kycklingbuljongtäning (går att byta mot grönsaks för vegetarisk)
4 msk creme fraiche
150g riven ost
salt
svartpeppar
mer olivolja

Sätt ugnen på 190 grader. Värm en stekpanna med olivolja. Skiva löken fint och bryn sakta, på låg värme, tills den blir mjuk. Skiva zucchinin. Tillsätt zucchini och riset i stekpannan med löken. Rör ut buljongen i vattnet och häll i stekpannan. Höj värmen och stek i ca 5 min. Häll eventuellt på lite mer buljong och vatten. Ta pannan från plattan och rör i creme fraiche och 100g av den rivna osten. Salta och peppra. Häll i en en ugnsfastform, se till att riset är jämnt utspritt och helst zucchini överst. Strö på resten av osten. Grädda i ugnen i ca 40 min.

(original recept: Jamie Oliver)