När man börjar något nytt är man ganska trött efter 8 timmar. Mycket ny information och mycket att lära sig och nästan allt på ett nytt språk. Matlagning har inte varit min prioritet ett de senaste två veckorna. Men nu är det dags igen. Efter långa dagar är en stunds avslappning i köket och god mat precis vad man behöver. Den här lasagnen är en av mina senaste favoriter. Lasagne finns det många varianter av. Det här är en enkel variant jag hittade i en kokbok av Jamie Oliver. Eftersom ingen ostsås lagas så är den mycket enkel och man slipper oroa sig för en bränd kastrull. Trots avsaknad av ostsås så är den mycket god och krämig då den istället vägs upp av creme fraiche. Efter lite ändringar är här min variant av en mycket god och fräsch lasagne!
1 paket bacon (130g)
2 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 tsk torkad oregano
400g nötfärs
400g krossade tomater
200g lasagneplattor
100g parmesanost
600ml creme fraiche
färsk basilika
1 stor tomat
Stek bacon och oregano till krispigt. Hacka löken och tillsätt i pannan. Rör ner färsen och stek tills klar. Häll i krossade tomater. Salt och peppra. Finhacka basilikastjälkarna och rör i såsen, spara bladen till senare. Låt koka i ca 30 minuter. Rör ner hälften av basilikabladen. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och lägg lasagneplattorna i vattnet och låt dra i 3-4 minuter. Torka av palttorna. Blanda 2/3 av parmesanen med creme fraiche. Varva köttfärsås, creme fraiche blandningen och lasagneplattor i en ugnsfastform. Avsluta med ett lager lasagneplattor och ett lager cremefraiche. Strö på resten av parmesanosten och lägg på basilikablad och skivad tomat. Grädda i ugnen i ca 30 minuter, tills pastan är mjuk.