Ursäkta, men jag måste återgå lite till rabarber igen. Den här gången i kombination med jordgubbar. Just kombinationen rabarber och jordgubbar är speciell. Det är något som händer där som gör att det blir perfekt! De här bullarna är en liten variant av mina bullar med svartvinbärssylt jag gjorde förra sommaren. Och det var lika kladdigt att laga dessa, men det är just det som är så kul med sådana här bullar! Ta vilken sylt/kompott ni vill, men kom ihåg att kombinationen rabarber och jordgubbe är magisk!
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg
11-12 dl vetemjöl special
Jordgubbs- och rabarberkompott
0,5 l jordgubbar
0,5 l rabarber
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
2 msk vatten
300 g mjukt smör
ägg till pensling
pärlsocker till garnering
Värm mjölk blandat med kardemumma tills den är fingervarm, dvs 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten av bunken. Spara resterande mjöl till utbakningen. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter. Under tiden: Skiva rabarber och jordgubbar. Koka rabarber, jordgubbar, strösocker, vaniljssocker, citronsaft och vatten till en kompott. Koka den tills nästan all vätska kokat bort och låt svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut vetedegen ganska tunt (cirka 1 cm).Bred ut smöret på degen och toppa med kompotten. Rulla ihop den till en rulle. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med endast cirka 2 cm mellanrum, de ska jäsa samman till ett brytbröd. Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna och bryt sedan loss dem från varandra.
(Original recept: Leila Lindholm: rabarberbullar)