söndag 6 juli 2014

Cheesecake med ruccola och tapenade

Jag hittade ett supergott recept på en salt cheesecake som är mer åt middagshållet än fikahållet på arla.se. Så när vi hade gäster på besök i helgen var av en är vegetarian så blev valet självklart -cheesecake på ruccola och tapenade. Lite knepigare att laga än vad jag trodde, då den tog tid, men värt det!





75g smör
1,5 dl valnötter
10 digestivekex
200 g färskost rucola pesto
2 dl gräddfil
4 ägg
rivet skal av 1 citron
3 msk grön tapenade
1 svartpeppar
ruccola

Bakade tomater
350 g körsbärstomater
2 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
5 kvistar timjan


Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna och blanda dem med övriga ingredienser i en stor bunke. Lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Baka tomaterna i mitten av ugnen ca 1 tim och 15 min. Höj temperaturen i ugnen till 175 grader. Smält smöret. Rosta valnötterna i en torr varm panna. Mixa kexen, hälften av valnötterna och smöret till en smulig massa. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå kallt ca 30 min. Vispa samman färskost, gräddfil, ägg, citronskal, tapenade och peppar i en skål. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt svalna. Toppa med ruccola, tomater och rostade valnötter.