måndag 28 oktober 2013

Pavlova med bärkräm

Det här receptet hittade jag i en av kokböckerna hemma från Gordon Ramsay och serverade första gången till min examensfest. Det är ett jättebra recept, och en efterrätt som fungerar utmärkta att laga när det finns många olika allergier runt bordet. Den här är nämligen glutenfri, kan göras laktosfri och frukten i krämen kan anpassas enkelt. Att efterrätten dessutom är supergod gör ju bara saken ännu bättre! Förbered marängen kvällen innan för bästa resultat.






6 st

1,5 + 1 tsk majsstärkelse
1,75 dl strösocker
3 äggvitor från stora ägg
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk vitvinsvinäger

Bärkräm:
500 g valfria bär t ex hallon eller blåbär
3-4 msk socker
4 dl grekisk yoghurt
flytande honung

Värm ugnen till 155 grader. Rita upp 6 rundlar på ett bakplåtspapper, ca 8 cm i diaeter på rundlarna. Lägg bakplåtspappret på en form med det ritade neråt. Pudra 1 tsk majsstärkelse på bakplåtspappret. Blanda 1,5 tsk majsstärkelse och 1 msk socker i en skål. Vispa ägg vitorna till ett hårt skum med hjälp av elvisp.  Vispa i resten av sockret bland äggvitorna, lite i taget med elvispen. Vänd försiktigt ned blandningen med majsstärkelse i äggvitorna. Så även vaniljsocker och vinäger. Häll äggviteblandningen i en spritspåse och spritsa ringar inifrån och ut på de rundlar du ritat på bakplåtspappret. När du nått tillkanten på rundeln spritsa två lager ovanpå varandra. Grädda ca 40-45 minuter i ugnen tills marängen blivit torra och krispiga. Allra bästa är att göra marängerna kvällen innan och låt de svalna i ugnen under natten. Blanda ihop ingredienserna till bärkrämen och lägg upp i den kalla marängen. Servera!