I fredags fick vi besök som kom över på ett glas vin och lite tilltugg. För mig har julen redan börjat. Jag har säkert nämnt tidigare att jag älskar jul. Så november och december är för mig alltid julmånader. Med det temat i åtanke tillagades bland annat glöggpannacotta med pepparkakssmulor. Jag har ännu inte hittat den perfekta glöggen här i Helsingfors, glöggen är lite mer saftaktig här. Men efterrätten blev supergod, och jag kan bara tänka mig hur god den måste bli med en riktig glögg i. Häll upp i mindre små glas och ha som buffé vid glöggbjudning eller häll i stora glas och servera som efterrätt. Glöm inte pepparkakssmulorna på toppen, de gör det lilla extra. Och för er som inte är allergiska mot nötter rekommenderar jag att testa med krossad mandel.
4 port
2 dl grädde
2 blad gelatin
1 msk socker
0,5 dl glögg (konentrat, 1 dl om utspädd)
2-3 pepparkakor
Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden med sockret. Häll i glöggen och blanda. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt i grädden. Rör till en slät smet. Häll upp pannacotta i portionsformar och sätt in i kylen att stelna cirka 4-5 timmar. Krossa pepparkakorna och smula över innan servering.